karmel,Grad na tromeđi Dalmacije, Hercegovine i Bosne kroz povijesna je razdoblja mijenjao ime. Preko graničnog prijelaza Kamensko za manje od sat vremena stiže se na jadransku cestu.
Pet visinskih ploha predstavlja svojevrstan raritet. Od vinorodnog područja Vinice, preko Buškog blata, Roškog Polja i Duvanjskog polja, Šuičke zaravni i sve do ledenjačkog Blidinja jezera. Kako zemljopisno, tako i klimatski tu se susreću i sudaraju mediteranska, kontinentalna i planinska klima sa ponekad oštrim zimama i ugodnim ljetima. Broj sunčanih i vjetrovitih dana je gotovo podjednak.

Franjevački samostan u Tomislavgradu u najvećoj je mjeri djelo jednog čovjeka – franjevca, graditelja, mučenika, fra Mije Čuića . Duvanjski župnik uspio je pokrenuti javnost i sakupiti novac za izgradnju, a kao povod iskoristio je proslavu 1000. obljetnice krunidbe kralja Tomislava . Temeljni kamen postavljen je 1924. Bio je to veličanstveni događaj na Duvanjskom polju. Crkva, koja je građena punih 15 godina ima oblik starohrvatske bazilike . Duga je 38 metara, a cijela je građena od klesanog kamena. Zaštitnici bazilike su sv. Ćiril i Metod, a suzaštitnik sv. Nikola Tavelić. Spomenik fra Miji Čuiću ispred je Franjevačkog samostana i bazilike Sv. Nikole Tavelića, a autor je Ilija Skočibušić.

Kameni spomenik Duvanjskom gastarbajteru visok dva metra izradio je akademski kipar Pero Jakšić s Brača. Prikazuje oca, majku, sinčića i kćerku koji se pozdravljaju s ocem što je na ovim prostorima bio vrlo čest prizor. Na Buškom jezeru je samostan-duhovni centar "Karmel sv. Ilije" i crkva sv. Ilije Proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine.
Duhovni centar "Karmel sv. Ilije" građen je po uzoru na druge slične centre u Europi i svijetu. Stoga uz samostanski dio i crkvu, tu se nalaze velika dvorana s kabinama za simultano prevođenje, male dvorane za rad po skupinama, .interkonfesionalna meditativna dvorana, sportski tereni, park sa šetnicom – sve prilagođeno i za osobe s posebnim potrebama. Centar raspolaže sa 42 kreveta. Gotovo sve sobe su jednokrevetne.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

KT 16 Profil