Svetište SinjSmješten u srcu Dalmatinske zagore, grad na Cetini ima bogatu kulturno - povijesnu baštinu kao malo koji drugi. Još od VII. stoljeća bio je poprište velikih bitaka , a u spomen na najznačajniju , onu protiv Turaka iz 1715. godine, svakog se ljeta održava nadaleko poznata Sinjska alka, viteško nadmetanje alkara kopljanika na konjima.

No, ono zbog čega tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta sredinom kolovoza dolaze u Sinj je hodočašće Gospi Sinjskoj koja pruža utjehu, nadu i vjeru. Gospa je opisana kao rajska i zemaljska kraljica, postavljena na prijestolje njezine dobrote, ljubavi i milosrđa. Puk Sinja vjeruje kako je i najslavnija pobjeda 1715. godine plod čudotvornog Gospinog zagovora, a njezina slika u to je vrijeme bila u tvrđavi. Glavnim gradskim trgom dominira crkva Čudotvorne gospe, veličanstvena, uokvirena reljefnim brončanim vratima akademskog kipara Stipe Sikirice. Blagdan Gospe Sinjske slavi se 15. kolovoza kada grad Sinj obiluje i bogatim kulturnim i zabavnim programom. Mjesec dana kasnije, 14. rujna na blagdan Uzvišenja sv. Križa tradicionalna je pobožnost Križnoga puta i bogoslužja na planini Visoka gdje je 10 metara visok betonski križ.

Kada dođete u Sinj svakako treba vidjeti arheološki lokalitet Stari Grad i Kamičak, jedan od najslikovitijih i najupečatljivijih simbola Sinja. Posjetite nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, a smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sinja živopisna je skulptura alkara kopljanika na konju, također rad Stipe Sikirice. Spomenik poznatom franjevcu fra Pavi Vučkoviću, rad kipara Kuzme Kovačića. podignut je na istočnom ulazu u grad.

Nemojte preskočiti niti šetnju uz prekrasnu rijeku Cetinu koja izvire na nadmorskoj visini od 385 metara i to iz osam izvora.

Nemoguće je posjetiti Sinj, a ne probati arambaše, žabe, riječne rakove ili sinjske rafiole. Tradicionalno gostoljubivi Sinjani pobrinut će se da iz njihova ponosnog grada ne odete ni gladni ni žedni, a smještaj ćete naći u nekom od hotela ili apartmana.

KT 7 Profil