Solin SvetišteNekad je bio glavni grad rimske provincije Dalmacije, a danas je grad mladih. U njemu je najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj na Gospinom otoku uz rijeku Jadro koju rado nazivamo hrvatskim Jordanom. Solin je istovremeno kolijevka starohrvatske i antičke povijesti koja se teško može sažeti u nekoliko rečenica i grad u kojemu život buja u svakom njegovom segmentu. Vaši domaćini rado će vam pokazati ostatke Salone, utvrde na Gradini, Šuplju crkvu, Gašpine mlinice, raskošnu prirodu, ali i moderne zgrade, trgovačke centre, hotel, restorane s izvrsnom hranom...

Prvotno je postojao pod imenom Salona i bio grčka kolonija osnovana u 3. st. pr. Kr., a zatim i rimska. Salona je imala 60 000 stanovnika i bila je četvrti po veličini grad u Rimskome Carstvu. Prvi solinski biskup bio je sv. Dujam, kasnije zaštitnik Splita. U srednjemu vijeku, gradski teritorij Salone, čitav nekadašnji salonitanski ager, ustrojen potkraj republikanskoga doba, nalazi se između triju važnih središta koja se međusobno često sukobljavaju: između gradova Trogira i Splita i kliškoga kaštela, koji je dugo bio u vlasti hrvatskih velikaških porodica, a potom Turaka. To određuje sudbinu i bivšega grada Salone - Solina i čitava njegova područja.

Gospi Sinjskoj kreće se upravo iz najstarijeg marijanskog svetišta sa Gospinog otoka u Solinu kojega je utemeljila kraljica Jelena prije više od tisuću godina, a u crkvi se čuva njezin nadgrobni natpis. Blagdan Male gospe, zaštitnice grada obilježava se 8. Rujna kada se deseci tisuća ljudi okupe u svetištu gdje se, uz vjerski, odvija i bogat kulturni i zabavni program. Solin je još uvijek i neotkriveni biser hrvatske gastronomije , a glavni specijalitet koji svakako treba probati jest endemska mekousna pastrva iz rijeke Jadro koju domaći gastroznalci pripremaju na puno načina. Smještaj se može osigurati u hotelu , kućama i apartmanima za iznajmljivanje.

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Profil